Steun en troost bij dementie, dat is wat mensen goed kunnen gebruiken, zeker als ze zorgen voor iemand met dementie. Die steun en troost kan komen uit vele bronnen. Andere mensen spelen daarin een grote rol. Zij kunnen luisteren, doorvragen, geruststellen, erkennen dat zorgen zwaar is en gepaard gaat met allerlei gevoelens.
Ik bied voor allerlei groepen lezingen en workshops aan: zorggevers (ook wel mantelzorgers genoemd), zorgmedewerkers, vrijwilligers, Rotary, enzovoorts.
Je kunt me daarvoor benaderen via menskapitaal@live.nl
_________________________________________________________________________
Workshop op Landelijk congres dementie achter de voordeur (4 november 2019)
Voor de tweede keer organiseerde StudieArena het landelijk congres ‘Dementie achter de voordeur’. Na een interessant ochtendprogramma met o.a Anne-Mei The en Gerke de Boer, waren er in de middag verschillende workshops om uit te kiezen.
Ik mocht een workshop verzorgen over ‘Schuld, schaamte en spijt bij zorggevers’ en hoe daar mee om te gaan als zorgprofessional. Een interactieve bijeenkomst die de deelnemers aan het werk en aan het denken zette.
_________________________________________________________________________
Thema bijeenkomst ‘Steun en troost bij dementie’ bij Platform Levensvragen Midden Groningen (26 september 2019)
Ruim 25 mensen uit Midden Groningen waren naar Wijkcentrum Woldwijck in Hoogezand gekomen om aanwezig te zijn bij de thema- bijeenkomst ‘Steun en troost bij dementie’.
Voor het schrijven van het boek met diezelfde titel, ging ik in gesprek met met mantelzorgers en zorgprofessionals over schuld, schaamte en spijt en wat daarbij steun en troost kan bieden. In de bijeenkomst in Woldwijck vertelde ik over mijn ervaringen en deelden de aanwezigen eigen ervaringen met deze thema’s.
Want steeds meer mensen worden geconfronteerd met iemand uit de naaste omgeving die de ziekte dementie krijgt. Dementie is een langzaam proces. Je ziet je naaste steeds meer veranderen en langzaam terechtkomen in zijn of haar verwarrende wereld. Je kunt er niets tegen doen. Dat maakt mensen vaak angstig, machteloos en verdrietig. Ook merk je wanneer je zorg verleent aan iemand, dat hij of zij steeds meer afhankelijk van je wordt. Wat doet dat met je? Voel je je schuldig? Schaam je je ervoor? Dergelijke gevoelens komen in gesprekken met anderen niet snel aan de orde, maar kunnen wél zwaar op iemand drukken. Kun je daarmee omgaan? En wat kan je steun en troost je bieden?
Het was een mooie avond, waar ruimte was om gevoelens te delen en daardoor steun en troost te ervaren.
_________________________________________________________________________
Landelijk congres ‘Dementie achter de voordeur’ (1 april 2019)
Anne-Mei pleitte onder ander voor het bespreekbaar maken van de angst voor straks, het geven van hulp bij het voorbereiden op wat gaat komen en bij het vormgeven van het sociale leven.
Frans Hoogeveen adviseerde de volgende vragen te stellen: Hoe is de relatie, wat is er (door de dementie) in veranderd, hoe is dat voor u, hoe kan ik u helpen.
Leny hield een pleidooi om koppels toch vooral als koppel te blijven zien en mensen te helpen om het leven met elkaar vorm te blijven geven.
Gerke de Boer zette de veranderingen in de zorg de laatste decennia op een rijtje o.a. van gebaseerd op natuurwetenschappen naar gebaseerd op de menswetenschappen, van taakverpleegkunde naar integrerende verpleegkunde, van zo lang mogelijk thuis naar zo goed mogelijk thuis en van cliënt centraal naar cliëntsysteem centraal. Op die laatste punten is nog wel wat te doen volgens mij.
In de middag waren er talloze workshops, waaronder mijn workshop met de titel ‘Schuld, schaamte en spijt bij zorggevers’. We zoemden in op deze gevoelens, hoe voelen ze bij onszelf en bij onze cliënten en wat kunnen we doen om deze gevoelens te verlichten?
Een actieve groep ging met elkaar in gesprek en oefende met de opdrachten. Afgesloten werd met de dichtregels over ERKENNING: …
en als dan een ander, zomaar heel oprecht,
‘dat doe je echt fantastisch’, zacht tegen je zegt,
‘wat heb ik een bewondering voor alles wat je doet,
twijfel niet aan jezelf, je doet het écht heel goed’.
Congres: ‘Dementie achter de voordeur’ Studie Arena, workshop (1 april 2019)
Ik verzorg daar in de middag een workshop met de volgende inhoud:
___________________________________________________________________________
Haagse wethouder ontvangt ‘Steun en troost bij dementie’ van Anniek Kramer
Den Haag is per 14 februari 2019 twee dementheken rijker. Eén bij Florence en één bij Schroeder kringloopwinkel.
Bij Schroeder kwam de Haagse wethouder Parbhudayal om de opening te verrichten van de dementheek. Zij vertelde hoe belangrijk een dergelijk laagdrempelige voorziening is voor de stad.
Anniek Kramer overhandigde – na een korte lezing – haar nieuwe boek ‘Steun en troost aan de wethouder. Zij zei toe het boek te gaan lezen.
Haagmedia 20 februari:
____________________________________________________________________________
Florence opent dementheek 14 februari 2019
Den Haag is per 14 februari 2019 twee dementheken rijker. Eén bij Florence en één bij Schroeder kringloopwinkel.
Vandaag werd bij het Wijndaelercentrum van Florence in Den Haag een dementheek geopend. In de dementheek zijn boeken te leen over dementie. Ook zijn er spelmaterialen te vinden, die je kunt gebruiken om een bezoek aan iemand met dementie te verlevendigen. In de dementheek is ook een advies- en ontmoetingscentrum, waar ondersteuning geboden kan worden aan mensen met (beginnende) dementie.
Anja Jonkers, directeur intramurale zorg bij Florence, onthult samen met zorggever Peter Flinterman het bordje van de dementheek.
Anniek Kramer overhandigde – na een korte lezing – haar nieuwe boek ‘Steun en troost bij dementie’ aan een vrijwilliger Ronald Jozée, die een grote bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de dementheek. Het boek werd samen met haar andere boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’ meteen in de dementheek opgenomen.
_____________________________________________________________________________
Persbericht: Florence en Schroeder kringloop openen twee dementheken in Den Haag. Klik hier.
______________________________________________________________________________
S-BB directeur Hannie Vlug ontvangt ‘Steun en troost bij dementie’ van Anniek Kramer (11 februari 2019)
Op 11 februari 2019 kreeg Hannie Vlug, directievoorzitter bij de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (S-BB), het boek ‘Steun en troost bij dementie‘ uit handen van Anja Jonkers, directeur intramurale zorg bij Florence en Anniek Kramer, auteur van het boek. Dit gebeurde tijdens een informele lunch waar ook de samenwerking tussen Florence en S-BB werd gepresenteerd.
Gezondheidsbeurs Utrecht, lezing (8 februari 2019)
Vrijdag 8 februari hield ik een lezing over ‘Steun en troost bij dementie’.
________________________________________________________________________